Kuchnia norweska - co warto zjeść na wycieczce do Norwegii?

Norwegia wycieczki

Dania kuchni norweskiej nie są skomplikowane, jednak są dość kaloryczne, by zapewnić odpowiednią ilość energii, zwłaszcza w zimowe i chłodne dni. Bazą kuchni są m.in.: ryby oraz mięso - gotowane, suszone oraz wędzone, które stanowią podstawą jadłospisu dania wyrabiane z mąki czy ziemniaków, takie jak placki czy knedle, podawane z różnymi sosami, jogurtami czy serami; sery, które stanowią bazę sosów, jak i dodatek do kanapek czy sałatek. kuchnia Norwegia

Tradycyjne potrawy kuchni norweskiej

  • Rafisk - fermentowana przez 3 miesiące ryba, jedzona na surowo.
  • Kjøttkaker to klopsiki z mięsa wieprzowego smażone na głębokim tłuszczu, zazwyczaj podawane z brązowym sosem.
  • Fårikål to gulasz jagnięcy, który jest przyrządzany z jagnięciny, kapusty oraz ziemniaków.
  • Grandiosa to mrożona pizza, którą wyróżnia bardzo kruche ciasto oraz dodatki, takie jak sos pomidorowy, ser, papryka czy salami.
  • Rømmegrøt, czyli kaszka przyrządzana na kwaśnej śmietanie. Często serwowana dzieciom na śniadanie czy kolację.
  • Pinnekjøtt, czyli ugotowane i suszone żeberka jagnięce, które są bardzo długo gotowane, dzięki czemu mięso jest miękkie. Podawane z puree z ziemniaków, często jest przygotowywane na święta, a także na co dzień. wycieczki Norwegia
  • Lutefisk jest daniem, które często jest nazywane się rybą mydlaną. Ryba, zazwyczaj dorsz, jest moczona przez 5 dni w wodzie, następnie przez 5 dni w ługu sodowym i ponownie przez 4 dni w wodzie. Po przygotowaniu rybę można podać ugotowaną bądź usmażoną z ziemniakami, boczkiem oraz grochem.
  • Ribbe to żeberka zapiekane z boczkiem. Mięso najpierw przez dwa dni powinno leżakować w lodówce - po tym czasie można je upiec. Podawane zazwyczaj z ziemniakami, czerwoną kapustą oraz dżemem jagodowym.
  • Lapskaus -potrawa z mięsa, ziemniaków i innych warzyw.

Oferty wycieczek do Norwegii

Proszę czekać ...